Voorkom telefoonfraude bij technische ondersteuning

Scam is een vorm van oplichterij waarbij fraudeurs proberen je een som geld afhandig te maken onder valse voorwendselen. Recent worden er steeds meer nieuwe gevallen gemeld van "Microsoft Scam" waarbij cybercriminelen zich uitgeven als medewerkers van Microsoft.

Hoe gaan zij te werk?
De slachtoffers worden telefonisch gecontacteerd en worden overtuigd om een stukje software te installeren waardoor de verdachten de volledige controle over de computer verkrijgen. Dit stukje software is volledig legaal, maar wordt in dit geval misbruikt. Eenmaal de computer is overgenomen, worden een aantal schermen geopend. Dit kunnen bv. logbestanden van Windows (cmd-commando: eventvwr) zijn. Hierin staan altijd wel fouten vermeld die eigen zijn aan de normale werking van het systeem. Goedgelovige slachtoffers laten zich echter wijsmaken dat die foutmeldingen duiden op ernstige problemen met hun computersysteem. Het slachtoffer krijgt dan de mogelijkheid om een geldsom te betalen teneinde verder geholpen te worden.

In veel gevallen beweren de slachtoffers dat hun computer, na afloop van het gesprek, wordt geblokkeerd.

Niet onbelangrijk om te vermelden, is het feit dat slachtoffers soms verschillende dagen na elkaar worden gebeld.

Bron: Website van de politie

Bovenstaande tekst is wat bewerkt. Ik wil ook nog effe vermelden dat buiten die Event Viewer (Windows logboekbestanden) er ook nog andere commando's worden uitgevoerd zoals het oude MS-DOS-commando Tree dat een volledige stamboom van je harde schijfinhoud toont waardoor het erop lijkt dat die de computer scant. klik ook eens op die site van de politie op de link naar de website van Microsoft. En zoek ook eens Google af naar telefoon-scam, en bekijk ook voorbeelden van mensen die live worden opgebeld op YouTube.
Oh ja, ik ben ook al getelefoneerd door zo een scammer, dus ze zijn wel degelijk aan het werk. Ze spreken Engels met een Indisch accent.

Voorbeelden van de stukjes software die de scammer gebruikt om je computer over te nemen:

support_me

teamviewer

Top